Zakaj želite svojo pisarno spremeniti v zeleno pisarno

Ste vedeli, da zrak v zaprtih prostorih vsebuje več kot 900 vrst kemikalij in delcev, ki so lahko tudi zdravju škodljivi?

Četudi se v povprečju 70 % časa zadržujemo v zaprtih prostorih, premalo pozornosti posvečamo kakovosti zraka v njih. Slab notranji zrak lahko ustvarja nelagodje, tesnobo in vpliva na slabšo produktivnost zaposlenih, na dolgi rok pa lahko povzroči tudi različna obolenja.

A če se s slabim zrakom v pisarni lahko relativno enostavno spopademo tako, da vanj postavimo nekaj sobnih rastlin, kot je v svoji študiji pokazala NASA, pa s tem zmanjšamo le majhen del vpliva, ki ga imajo pisarne na okolje.

Pisarne so vse večji porabniki energije

S povečevanjem IT-potreb po svetu narašča tudi potreba po energiji, ki bi vse sisteme in naprave lahko poganjala. In po nekaterih raziskavah bi se ta med letoma 2006 in 2025 lahko dvignila kar za devetkrat. Rezultat slednjega je, da postaja vodenje pisarn tudi vse dražje.

Kar nekaj razlogov obstaja, zakaj želite iz svoje pisarne ustvariti energijsko učinkovito okolje.

Prvi je zagotovo že omenjeni strošek. Uporaba energijsko varčnih naprav vam pomaga zmanjšati stroške, saj so veliko varčnejše od obstoječih. Seveda pa se pred vsako menjavo velja tudi vprašati, ali se lahko dela lotevamo drugače.

Vse prevečkrat namreč pozabljamo, da nas lahko operativna pisarniška oprema, na katero smo se tako navadili, stane veliko več, kot zanjo plačamo. Primer je denimo tiskalnik, ki lahko požre kar nekaj električne energije, zanj pa moramo vselej dokupovati papir in tonerje, ki lahko ob nevestnem ravnanju za podjetje hitro postane nezanemarljiv strošek.

Veste, kolikšen delež letnih prihodkov skriti stroški tiskanja odžirajo vam?

Želim spoznati skrite stroške tiska

Drugi razlog, zakaj bolje izkoriščati energijo v pisarni, je vpliv na okolje. Z zmanjšanjem električne energije, ki jo porabite, zmanjšate onesnaževanje zraka in vode iz elektrarn ter okolje obvarujete pred toplogrednimi plini.

Kot tretje pa velja izpostaviti tudi zaposlene, ki bodo bolje osveščeni tudi bolj vestni pri porabi papirja, vode, električne energije ipd.

Kako do zelene pisarne?

V spodnji infografiki poglejmo, kako lahko z nekaj preprostimi ukrepi zmanjšate svoj okoljski vpliv in naredite korak k bolj zeleni pisarni:

Pisarne pa na koncu morajo postati mesto, kjer se zaposleni dobro počutijo. Zakaj imajo podjetja, kot sta Apple in Google tako izjemne pisarne, preberite tukaj.

Preberite tudi