Zakaj odpirate toliko zavihkov in kako s tem prenehati?

Koliko odprtih zavihkov v spletnem brskalniku imate? Če ste pogled dejansko uperili v zaslon in preštevali vsako ikono odprtega zavihka posebej, ste lahko prepričani, da jih imate odprtih preveč.

Pomislite samo, kolikokrat ste morali ponovno zagnati brskalnik, ker je prišlo do nepričakovane napake, čeprav je računalniku v resnici zmanjkalo delovnega pomnilnika, ko se je trudil, da bi vaš brskalnik ohranil pri življenju. Zavihki ne obremenjujejo le procesorske moči vašega računalnika – stanejo vas tudi dragocenega časa.

S tem, ko odpirate nove in nove zavihke, upočasnjujete odzivnost vašega računalnika; tudi prebijanje med zavihki hitro postane kaotično, da ne govorimo o času, ki ga porabite, da bi vse zavihke obnovili v primeru, da se vam brskalnik pod težo bremena sesuje.

Več odprtih zavihkov torej ne pomeni, da ste bolj produktivni, kvečjemu obratno.

Zato si spodaj poglejmo tri najbolj trdovratne navade pri delu z zavihki in kako jih odpraviti:

1. Navada: naj dela, dokler se ne sesuje

V brskalniku imamo veliko zavihkov odprtih preprosto zato, ker smo naleteli na zanimiv članek, novico, ponudbo, video vsebino, ki se jim ne moremo posvetiti v danem trenutku. Vedno znova si govorimo, da se bomo k njim vrnili pozneje in jih zato hranimo v oknu, čeprav tega nikdar ne storimo. Tako se število odprtih zavihkov iz dneva v dan kopiči in upočasnjuje sistem.

Rešitev: Uporabljajte zaznamke

Če po spletu brskate s Chromom, si vanj namestite razširitveno aplikacijo OneTab, ki vse vaše odprte zavihke v hipu pretvori v zaznamke. Tako v orodni vrstici ne boste hranili odprtih zavihkov, ampak zgolj povezave do njih, kar bo občutno pripomoglo k hitrejšemu delovanju računalnika.

V Applovem brskalniku Safari pa je tovrstna rešitev že privzeta. Vse, kar morate storiti, je, da odprete meni “zavihki” oz. “Bookmarks” in v tam izberete “Naredi zaznamke za odprte zavihke” oziroma “Add Bookmarks for These Tabs”.

2. Navada: predalčkanje

Okna brskalnika radi odpirate po tematskih sklopih, kot recimo “delo”, “preberi”, “finance” in jih širite v nedogled. Večina teh oken nato konča v vašem “start meniju” in čez čas sploh ne veste več, zakaj ste jih odprli.

Rešitev: Preberi pozneje

Odpiranje novih oken brskalnika vam res pomaga, da ste pri delu z zavihki lahko bolj sistematični, a še vedno jih zgolj kopičite in s tem obremenjujete procesorsko moč računalnika.

Če radi kopičite vsebine, ki bi jih radi v prostem času prebrali, jih raje shranite za pozneje. Nekateri brskalniki imajo že privzeto preprosto funkcijo “Preberi pozneje”, ki deluje kot nekakšno odlagališče zanimivih vsebin, h katerim se lahko v trenutku vrnete.

Seveda pa so na voljo tudi druge rešitve, kot denimo Flipboard, Pocket, Instapaper ali Evernote. Gre za aplikacije, ki vam pomagajo ustvariti knjižnice zanimivih povezav in člankov, ki jih lahko urejate in prebirate po tematskih sklopih. Vse, kar morate storiti, je, da v brskalniku pritisnete gumb aplikacije in izbrana povezava bo že shranjena na za to predvidenem mestu. In ker aplikacije delujejo v oblaku, lahko do člankov dostopate kjerkoli, kadarkoli in prek katere koli naprave.

3. Navada: zamuditi ne smem nobene objave na družbenih omrežjih

Skrbi vas, da bi kakšna pomembna informacija šla mimo vas, zato radi odprete vsako povezavo, ki jo vidite na zidu družbenih omrežij, ki nato odžirajo prostor in preglednost v orodni vrstici vašega brskalnika.

Rešitev: Agregat vsebin

Nuzzel je čudovita aplikacija, ki zbira povezave, ki so jih na družbenem omrežju objavili vaši prijatelji. Tako si lahko na veliko bolj pregleden način ustvarite agregat vsebin vašega socialnega kroga in ljudi, ki jim sledite, kaj zanimivega so delili, pa preberete, ko imate čas.

Kot smo videli, odprti zavihki ne vam ne vašemu računalniku ne prinašajo ničesar koristnega. Podobno kot z zavihki pa je povezanih še veliko drugih navad, ki nam v pisarni otežujejo delo. Ena takšnih je zagotovo neurejeno namizje. Kako ga urediti, preberite v zapisu “Pokaži mi namizje in povem ti, kdo si”.

Preberite tudi