Zakaj imajo podjetja, kot sta Google in Apple, tako izjemne pisarne?

Se vam je že kdaj zgodilo, da bi si na delovnem mestu po koncu delovnika rekli, da si želite v pisarni še malo ostati? Sami ne poznamo takšnega primera. A kot so nekatere velike organizacije pokazale, se je še vedno mogoče iti posel in se ob tem zabavati.

Google je s svojo idejo sodobnih pisarn, v katerih lahko zaposleni dobijo vse, tudi brezplačno pričesko, zdravo hrano, telovadbo, družabne aktivnosti in celo posteljo, zagotovo oral ledino in hitro pokazal, zakaj je dobro počutje zaposlenih na delovnem mestu koristno za posel:

 • Če so zaposleni na delovnem mestu sproščeni in se lahko dela lotevajo na način, ki jim najbolj ustreza, so lahko bolj produktivni in inovativni.
 • Dobro vzdušje, dobri projekti in pozitivna klima hitreje privabljajo talente, da se pridružijo podjetju, kar ima lahko pozitivne učinke za posel.
 • Športne aktivnosti in skrb za zdravje zaposlenih pomeni manj bolniških odsotnosti ter večjo agilnost kadra.
 • Družabnost pomaga, da si zaposleni v sproščenem vzdušju izmenjujejo mnenja, nasvete ali skupaj iščejo nove rešitve.
 • A četudi podjetja, kot so Google, Apple ali Facebook, v delovne prostore in organizacijsko kulturo vsako leto vlagajo milijone, lahko tudi majhna podjetja od njihovih pristopov nekaj odnesete – brez velikih vložkov lahko za zaposlenega ustvarite prijaznejše in bolj interaktivno pisarniško okolje. Spodaj je nekaj predlogov.

  1. Tedenska košarica sadja ali drugih zdravih prigrizkov

  Ni potrebnega veliko truda, da bi neka stvar v podjetju postala ritual, ki se ga veselijo vsi zaposleni. To je lahko že preprosta košarica sadja, ki zaposlenim ponuja zdrav zajtrk ali da se ob malici posladkajo s sadno kupo.

  2. Skupinska vadba

  Velik del zaposlenih ima danes občutek, da se premalo gibljejo ali da imajo čas za vadbo v resnici le med vikendom. Slednje postane še toliko bolj moreče v poznem jesenskem in zimskem času, ko se dnevi začnejo občutno krajšati, s tem pa zmanjševati tudi zagnanost zaposlenih.

  Pa saj ne, da bi morali v pisarniških prostorih postaviti fitnes naprave ali med zaposlene razdeliti letne vstopnice, čeprav bi bili tega še kako veseli. Dovolj je, da enkrat tedensko organizirate skupinsko vadbo, ki bo zaposlenim vlila motivacijo, da se ji pridružijo in poskrbijo za svoje zdravje.

  3. Sejna soba lahko postane prostor za druženje in zabavo

  Ni treba, da je vaša sejna soba aktivna le med sestanki, vse ostale dni pa sameva. Če v pisarni nimate ravno sprostitvenega kotička, lahko sejna soba postane družabni prostor, kjer imajo zaposleni med sestanki možnost prelistati revijo, v roke vzeti knjigo, opraviti telefonski klic ali sodelavca premagati v igri na igralni konzoli. S sproščeno glavo bodo lažje zagrizli v delo.

  4. Ni treba, da prav vse počnete v pisarni

  Če pisarniških prostorov nimate ravno v središču vrveža, zaposleni v pisarno pridejo zgolj opraviti svoje delo. Tako niti ne poznajo, kaj vse se skriva v njeni okolici. Morda je v bližini prijetna sprehajalna pot ali športna aktivnost, ki se je lahko vsi skupaj udeležite.

  Na vsake toliko časa pa so v naravi dobrodošli tudi teambuildingi, ki bodo pomagali utrditi vezi med zaposlenimi in jih naučili sodelovati.

  Na koncu pa pisarniške prostore prilagodite načinu, kako zaposleni opravljajo svoje delo. Več o tem si preberite tukaj.

  Preberite tudi