Pokaži mi namizje in povem ti, kdo si

Se vam zdi, da je vaše namizje vselej premajhno in vam na njem vedno zmanjka prostora, da bi lahko nanj prilepili še kakšno datoteko? Ali vas že vsaka malenkost, ki na namizju nima kaj početi, vrže iz tira? Si na namizju družbo radi delajo dokumenti, ki že nekaj tednov nimajo nobene vloge ali ga – nasprotno – redno praznite?

Kako si uredimo svoje namizje, veliko pove o tem, kakšne organizacijske navade in ambicije imamo. Poglejmo, kaj vse lahko izgled namizja pove o nas.

 • Vse na svojem mestu
 • V vašem življenju imajo vse stvari svoje mesto. Ikone morajo biti vedno poravnane v stolpcih in se med seboj smiselno ujemati. To vam pomaga, da lahko tudi v stresnih situacijah – vsaj dokler so vse stvari na svojem mestu, ohranite mirno glavo. Nič vam namreč ne more priti bolj do živega kot nered.

 • Kakorkoli že
 • Nikoli niste razumeli, zakaj bi se morali držati strogih urnikov in kljukati seznam opravil. To se odslikava tudi na vašem namizju. Ikone so po namizju nametane brez posebnega reda in ta urejeni kaos vam je najbolj všeč. Problem nastopi le, če je ikon na namizju preveč ali morate poiskati kakšno, ki je že dolgo niste potrebovali.

 • Vse na dosegu roke
 • Ste zelo direktni. Nimate časa, da bi se prebijali po računalniških mapah. Ne potrebujete jih, saj imate povsem svoj sistem urejanja. Vse za delo pomembne stvari želite imeti na dosegu roke, t. j. na dodeljenem mestu na namizju. Problem nastopi le, če ikona na namizju nenadoma izgine.

 • Introvertnež
 • Ne moti vas, da drugi razkazujejo svoje osebno življenje, cilje in motive, vse dokler v slednje ne silijo tudi vas. Stvari radi prepustite takšne, kot ste jih prejeli in to velja tudi za vaše namizje. V službi ste zato, da opravite svoje delo, zato ste povsem zadovoljni z osnovnim modrim ozadjem in ikonami, ki so bile na namizju prednastavljene.

 • Sledite ciljem
 • Orientirani ste k doseganju zastavljenih ciljev, zato nanj radi opozorite tako, da sliko cilja ali citata, ki vam ga bo pomagal doseči, prilepite na ozadje računalniškega namizja. To vam pomaga ohranjati osredotočenost in vas opomniti, zakaj se v resnici trudite pri delu.

Sedaj, ko smo nekaj več izvedeli o sebi, se moramo vprašati tudi, kako naše navade, ki jih kažemo na namizju, vplivajo na našo uspešnost pri delu?
Morda ste tudi vi občutili, da morate vsako leto vložiti več truda, da bi lahko opravili enako delo? Informacij in dokumentov, ki jih morate obdelati, je vedno več, vse več je tudi e-pošte, ki postaja vse manj pregledna. In če svoje ne ravno zgledne navade z namizja selite tudi na računalniške mape, mape prenesenih dokumentov, arhive v oblaku in odjemalce e-pošte, se lahko hitro utopite v delu.

Rešite enostaven test in preverite, kako močno vas poplava digitalnih podatkov obremenjuje pri delu.

P. S. Ob koncu vas čaka tudi brezplačni priročnik z nasveti, kako se digitalnemu kaosu zoperstaviti.

REŠITE TEST

Zato, če sodite med tiste, ki namizje predvsem smetite, svoje navade z nekaj več discipline spremenite. Možnosti je veliko:

 1. Podatke sortirajte v mape
 2. Če je vaš osebni računalnik hkrati tudi službeni računalnik, nered na namizju uredite tako, da na njem ustvarite različne mape, kot so “Doma”, “Služba”, znotraj njih pa različne podmape. Tako boste vsem dokumentom, ki se shranijo na namizju, hitro poiskali mesto in vedeli, kje jih iskati.

 3. Poskrbite za preglednost
 4. Povsem enostaven način, kako povečati preglednost na namizju, je, da ikone programov in aplikacij združite na levi strani namizja, dokumente in mape pa na desni. V nadaljevanju lahko ikone, mape in dokumente uredite po abecednem vrstnem redu, zato da jih boste še lažje poiskali.

  In spet, če je vaš osebni računalnik hkrati tudi službeni, si lahko preglednost povečate tako, da namizje razbijete v štiri sklope. Ena četrtina je lahko “Družina”, potem “Delo”, Finance”, “Projekti” ali karkoli je za vas pomembno.

 5. Odločite se, kaj je zares pomembno, ostalo odstranite
 6. Enkrat na teden si vzemite nekaj minut časa in poskrbite, da datoteke, ki jih na namizju ne potrebujete več, pobrišete. Dve tretjini ali vsaj polovica zaslona naj ostane praznega, odvisno od njegove velikosti.

 7. Postopek redno ponavljajte
 8. Hitro se je mogoče izgubiti v delu, zato redno skrbite, da imate na namizju vse pomembne stvari organizirane.

In obratno, namizje ni vaš sovražnik. Tam je zato, da si z njim delo poenostavite. Pomislite samo, koliko nepotrebnih klikov bi si lahko prihranili, če bi ikone za programe ali dokumente, ki jih redno odpirate, shranili na povsem vidnem mestu.

Se ne želite ustaviti le pri namizju? V zapisu “3 nasveti, kako prevzeti nadzor nad e-pošto” poiščite, kako si lahko bolje organizirate delo z e-pošto.

Preberite tudi