3 razlogi, zakaj bi morali tudi v svojem podjetju ponotranjiti “coworking” kulturo

Ko beseda nanese na coworking, si vsi pred očmi takoj predstavljamo prostore, v katerih si freelancerji in mladi podjetniki uredijo svoje gnezdo, delijo stroške, premagujejo samoto, tkejo profesionalne odnose in med seboj sodelujejo.

A kot je pokazala raziskava MIT SMR, obstajajo dobri razlogi, zakaj bi o coworkingu kot možnosti sodelovanja med zaposlenimi morali razmisliti v čisto vsakem podjetju. Poglejmo jih:

1. Več priložnosti za inovacije in nove ideje

 

Freelancerji imajo poleg kavnega avtomata in družbe coworking prostore radi tudi zato, ker lahko raznoliki in sproščeni pogovori spodbujajo sveže ideje in nove poklicne priložnosti. Kar bi lahko koristno izrabili tudi sami.

Nekatere svoje sodelavce lahko tudi vi za določen čas pošljete v sodelovalne pisarne. Z mešanjem ustvarjalnih ekip iz različnih področij in panog lahko nastanejo srečna naključja, ki navdahnejo inovacije, nove produkte ali pri zaposlenih oblikujejo nove načine razmišljanja, ki vam bodo dolgoročno še kako koristili.

2. Zaposlenim bo takšen način dela pisan na kožo

 

Zadovoljni zaposleni so produktivni zaposleni in različne raziskave kažejo, da coworking delovni prostori ljudi, ki jih uporabljajo, osrečujejo, saj imajo v njih večji občutek avtonomije.

Pomislimo, vse manj zaposlenih je pripravljenih na 8-urne delovnike, z milenijci, ki so navajeni svobode, pa bo urnik od osmih to štirih le še težje upravičevati. Zato so coworking pisarne lahko odlična alternativa tradicionalnim pisarnam.

Ko zaposleni zjutraj vstane, se lahko sam odloči, kje želi preživeti dan, ne da bi moral navsezgodaj hiteti v pisarno. Glede na to, katera opravila ga na določen dan čakajo na urniku in kako se počuti, lahko izbira med tem, ali bo delal doma, obiskal coworking pisarno, si delo razporedil, vmes opravil še obisk pri stranki ipd.

3. Nižanje stroškov

 

Koncept coworkinga pa lahko tudi zniža strošek najema pisarniških prostorov in poveča fleksibilnost vaše ekipe, še posebej, če zaposleni veliko sestankujejo. Različne študije uporabe prostorov v tipičnih pisarnah že kažejo, da je zaradi vse večje mobilnosti zaposlenih v vsakem trenutku znaten del delovnih površnih praznih in neuporabljenih, stroške zanje pa morate v podjetju še vedno plačevati.

Pisarne danes postajajo točke, v katerih se zaposleni pretežno ustavljajo na poti od točke a do točke b – kar posebej velja za terenske delavce. Coworking prostori jim lahko nudijo enako funkcionalnost, a so za vas bistveno cenejši, čemur boste še kako hvaležni v primeru, da šele prodirate na novo tržišče.

Pripravljeni ali ne, tako kot se spreminjajo načini dela, novo podobo in funkcionalnost dobivajo tudi današnje pisarne. Kako jih urediti, da bodo po željah zaposlenih, si preberite tukaj.

Preberite tudi